Etappe 2: Winsum – Groningen (18 km).

Direct na het verlaten van de dorpskern lopen we door een eeuwenoud rivierenlandschap. 

Je hoeft maar naar de kaart te kijken om te zien hoeveel oude meanders doorkruist worden. Ook met Google Earth is de oude rivier nog goed te zien. Gelukkig heeft ruilverkaveling nog niet alles vernield. Wat nu het “Oude Diepje” heet was vroeger een machtige en onvoorspelbare rivier “de Hunze” genaamd. Al het scheepvaartverkeer tussen de Hanzestad Groningen en de rest van Europa verliep over deze rivier.

 

Al voor de Middel-Eeuwen werden delen van de Hunze gekanaliseerd en werd de naam Hunze omgetoverd tot het Reitdiep. Het in Gronings uitgesproken “rait” staat voor riet dat destijds overvloedig langs de Hunzeoevers groeide. In Garnwerd stoppen we voor een kopje koffie bij het oude voormalige veerhuis “Café Hamming”. Het bijbehorende hoog tegen de dijk gelegen terras geeft een fantastisch uitzicht over het Reitdiep. Garnwerd zelf is ook de moeite waard. Vlak achter Hamming begint het smalste straatje dat de provincie Groningen rijk is.

 

We lopen verder richting stad en komen aan in Oostum, een vrijwel geheel afgegraven wierde. Alleen de 700 jaar oude kerk staat nog fier op de top en is van verre al goed zichtbaar. De wandeling had ook aan de andere kant van het Reitdiep kunnen lopen. De omgeving is daar even oud en het dijklandschap geeft een goed idee van de worstelingen die men door de eeuwen heen met het water heeft gehad. 

Jaren terug hebben we hier gelopen op een koude en mistige winterdag. Tijdens de wandeling brak plots de zon door en veranderde alles in goud. Elk voorwerp, inclusief wij zelf leek met een laagje goud bedekt. Terwijl wij zelf op de dijk liepen kwam in de weilanden onder ons nieuwe mist als een gouden rivier langzaam opzetten. Onvergetelijk zulke momenten… 

Bij Wierumerschouw wordt het Reitdiep weer overbrugd en lopen we langs de half afgegraven wierde van Wierum. Hier zijn de hoogteverschillen in het landschap pas goed te zien. Via de ook al weer oeroude Noord-Zuid verbinding op de westelijke Hunze-oever, de Paddepoelsterweg, loopt het Pieterpad richting de stad Groningen. De weg wordt even later ruw doorsneden door het van Starkenborghkanaal. Een draaibrug maakt een oversteek mogelijk en weldra belanden we in de buitenwijken van de stad. In het centrum van Groningen zijn veel mogelijkheden om het einde van de etappe te vieren. Eetcafé de Stadlander is onze favoriet.