Etappe 7: Leerdam - Gorinchem

Maandag 18 feb 2013 (20 km)

We zetten vandaag de auto neer op de parkeerplaats van station Gorinchem en nemen de Arriva-trein naar Leerdam. Na een half uurtje lopen zijn we weer op de route. Het is vandaag zonnig en het voelt lenteachtig aan. Na enige tijd zien we dat het officiële pad onder aan de dijk loopt, maar we verkiezen ervoor om boven op de Nieuwe Zuiderlingedijk te blijven want het parcours ziet er beneden behoorlijk modderig uit. Na het kruisen van een doorgaande weg komen we uit op de Tiendweg.

Een lange weg parallel aan de dijk waar we uiteindelijk ook weer op belanden. Ook hier blijven we op de dijk lopen vanwege het warme zonnetje en het uitzicht naar beide kanten. Tot 2 maal toe passeren we een sluizencomplex en na de tweede lopen we aanvankelijk een stukje verkeerd.

Na 4 km bereiken we het dorp Vuren en gelijk ook de rivier de Waal. Voor ons aan de overkant van het water zien we de silhouetten van slot Loevestein. Recht tegen de zon in en dus ook niet goed voor een geslaagde foto. Terwijl we even naar de boten zitten te kijken die langzaam voorbij glijden, stijgen plots 2 Apache helikopters omhoog vanaf de tegenoverliggende oever. Blijkbaar stonden die daar al een tijdje. We lopen weer verder in westelijke richting om even later aan te komen bij fort Vuren. Dit fort diende ter verdediging van het Waalacces en de aan weerszijden aanwezige inundatiesluizen.

Samen met het fort slot Loevestein en het verdedigingsstadje Woudrichem aan de overkant van de Waal zorgde Gorinchem voor een solide verdediging van de zuidkant van de Waterlinie. De moerassen van de Biesbosch zorgde voor de rest. Al ten tijde van de Oud Hollandse Waterlinie rond het rampjaar 1672 was deze combinatie onneembaar. Bij de bouw van de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 1844 het fort Vuren aan de werken toegevoegd.

Dit fort heeft nu een publieke functie als restaurant en tevens als een heel bijzondere bed & breakfast. We nemen er een kop koffie. Daarna lopen we verder over de dijk langs het dorp Dalem met zijn inwateringsluizen.

We komen de vestingstad Gorinchem binnen via de enige overgebleven stadspoort (weer eentje). De poort, genaamd de Dalempoort diende ook als gevangenenpoort. Op de kaart kunnen we zien dat het oude stadsgedeelte van Gorinchem nog altijd zijn oorspronkelijke vorm behouden heeft. De stadswallen zijn nog steeds intact.

Wat ons ook opvalt is de goede inpassing van de nieuwbouw zo vlak aan de rand van de vesting. Je kunt zien dat het nieuwbouw is, maar in plaats van de vroegere betonblokken is nu getracht om de architectuur te integreren in het stadsbeeld. Naar onze mening is men daar zeker in geslaagd. In het centrum, waar de Linge uitmondt bij de sluizen in de Waal, is wel veel van de oude bebouwing bewaard gebleven. Welke richting je ook kijkt, hier klopt het allemaal. Weer zo’n mooi stukje Nederland!

We lopen over de stadswal annex rivierdijk verder naar het station voor de terugreis.